sâmbătă, 2 aprilie 2011

Dilutia -element esential in majoritatea remediilor homeopatice

Se poate proceda in doua moduri: dilutia korsakoviana si dilutia hahnemanniana.
Dilutia hahnemanniana este unica metoda permisa in unele tari si consta in diluarea progresiva a tincturii mama din 10 in 10 sau din 100 in 100, conform metodelor riguroase folosite in chimie. Se ia 1 ml de tinctura-mama si se combina cu 99 ml de alcool pentru a se obtne o prima dilutie de 1/100. In continuare se ia 1 ml din aceasta dilutie si se combina cu 99 ml de alcool pentru a obtine dilutia de 1/100. Se continua astfel pana la a treizecea dilutie, ultima permisa. Se utilizeaza cate un flacon la fiecare dilutie si se agita viguros intre doua operatiuni. Majoritatea remediilor homeopatice se obtin prin aceasta metoda.
Astfel calcarea carbonica 7CH inseamna ca remediul contine o solutie obtinuta dupa sapte dilutii succesive ale tincturii-mama, la sutime. Exista si dilutii la zecime numite DH (dixieme hahnemanienne-zecime hahnemanniana).
Dilutia korsakoviana este o metoda de data mai recenta care consta in diluarea progresiva a tincturii-mama, folosind un flacon unic si un dispozitiv automatizat.Prima dilutie de 1/100 este introduse in flacon, apoi pentru fiecare dilutie urmatoare, dupa o agitare viguroasa, flaconul respectiv este golit prin mijloace automate si reumplut imediat cu 100 de ml solvent.
Se considera ca urmele de pe peretii de sticla ai flaconului asigura continuitatea operatiunii. Aceasta metoda are cararter imprecis, ea pune accentul pe agitarea intensa numita dinamizare si acorda o importanta redusa preciziei de diluare.
Remediile obtinute prin aceasta metoda au efecte deosebite de cele ale produselor fabricate prin dilutie hahnemanniana, ele actioneaza la nivel global si nu trebuie administrate decat in urma prescriptiei medicului. Important este numarul ciclurilor de dinamizare, astfel calcarea carbonica 10000 k a suferit 10000 de cicluri de dinamizare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu