marți, 19 aprilie 2011

Vitamina D în natură şi în produsele alimentare

Vitamina D este o vitamină liposolubilă necesara absorbţiei intestinale de calciu şi fixării sale în oase, şi reabsorbţiei fosforului.
Cu alte cuvinte reglează metabolismul calciului şi fosforului, acţionează asupra calcifierii oaselor, promovează depunerea de minerale, este esenţială pentru copii la formarea de creştere normală a oaselor şi a dinţilor, este valoroasă pentru menţinerea unui sistem nervos stabil, pentru inimă şi coagularea sângelui, menţine nivelurile stabile de calciu şi fosfor în sânge.

Vitamina D se găseşte în natură sub 2 forme: vitamina D2 şi vitamina D3.

Vitamina D2 farmaceutică (numită şi ergocalciferol ) se găseste în sebum iar prin expunere la razele ultraviolete, se transformă în vitamina D3, numită şi colecalciferol.
Vitamina D3 (colecalciferol) se găseşte în unele alimente de origine animală, este mai puternică, mai utilă în rahitismele grave, şi mai apropiată de cea naturală din organismul nostru.
Producţia de colecalciferol (vitamina D3) pe cale cutanată reprezintă principala sursă antirahitism pentru copii însă poluarea din marile oraşe împiedică deseori absorbţia acestei vitamine.
Alimentele care conţin vitamina D sunt următoarele: ouă (în special galbenusul), sardinele, hering, ficat de pui, uleiul de ficat de cod, produsele lactate, cerealele pentru micul dejun, germenii de grâu, făina de oase,  tonul.

Deficitul de vitamina D3 din organism  poate fi cauzat de anumiţi factori cum ar fi: expunerea inadecvată la soare, boli de rinichi si ficat, defecte genetice care conduc la o absorbţie inadecvata de calciu, prin retenţia fosforului în rinichi,  de asemenea alcoolicii sunt mai expusi.
Simptome ale deficitului de vitamina D -  un deficit sever poate cauza tetanie,  diaree, insomnie, nervozitate, osteoporoza, paradontopatie, amorţeli, furnicături, spasme, demineralizarea oaselor şi rahitism, oase deformate la copii, osteomalacie la adult, osteoporoza la batrani, muschi slab dezvoltati, iritabilitate nervoasa si insomnii, boala celiaca este legata de o lipsă de vitamina D, se pare că există o legătură între vitamina D şi surditate, lipsa vitaminei D3 poate cauza miopia şi prezbiopia.

Toxicitatea vitaminei D3:Simptomele de hipervitaminoză  apar  dupa administrarea prelungita de doze mari de vitamina D  si includ: urinarea frecventa, pierderea poftei de mâncare, greaţă, vărsături, diaree, constipaţie, calcificarea tesuturilor moi ale inimii, vaselor de sânge şi plămâni, confuzie, hipertensiune arterială, insuficienţă renală, comă, hiperactivitatea la copii,

Vitamine sinergice cu vitamina D sunt vitamina B12 si vitamina E .

Antagoniştii vitaminei D sunt: fierul,  zincul, vitamina A, cromul, magneziul, vitamina B2, vitamina K .

Indicatiile vitaminei D3 : Rahitism si tetanie hipocalcemica. Osteoporomalacie.

Compozitie si forma de prezentare: 1 fiola cu 1 ml de solutie apoasa continand 200 000 U.I. vitamina D3 (colecalciferol) produs de Sicomed, cutii cu 5 fiole

Actiunea farmacoterapeutica: Vitamina liposolubila, provenind din precursori de origine animala si vegetala, vitamina D3 intervine in metabolismul calciului si al fosforului; favorizeaza absorbtia intestinala a calciului si indirect a fosforului; stimuleaza formarea si depunerea in oase a fosfatului de calciu (prin activarea fosfatazei) si scade eliminarea urinara a acestuia. La doze mari mobilizeaza calciul din oase crescand concentratia lui in sange si urina .
Vitamina D din piele reprezinta o sursa suficienta in conditiile expunerii optime la soare.

Reactii adverse: Doze mari pot provoca fenomene de hipervitaminoza: anorexie, greata, voma, hiposalivatie, astenie, cefalee, somnolenta, dureri abdominale, diaree , poliurie cu urina diluata, sudoratie, sete, slabiciune, pierdere in greutate, decalcifierea oaselor, hipercalcemie si hipercalciurie.
Ca tratament se va intrerupe administrarea vitaminei D si se va recomanda o dieta bogata in lichide si saraca in calciu. Fenomenele supradozarii pot fi partial antagonizate de corticoizi.

Contraindicatii: Hipercalcemie, hipercalciurie, sarcoidoza, litiaza renala, hipersensibilitate la vitamina D. Se va evita administrarea vitaminei D in timpul sarcinii si al alaptarii. Prudenta in insuficienta renala.
La batrani, la bolnavii imobilizati, in hipercolesterolemie, in hipotiroidism nu se administreaza doze mari. In tratamentele cu doze mari repetate, se supravegheaza calcemia si calciuria si se va intrerupe administrarea cand calcemia depaseste valoarea normala, iar calciuria depaseste valoarea de 300-400 mg/ 24 ore.

Interactiuni medicamentoase: Tratamentul indelungat cu barbiturice si fenitoina scade eficacitatea vitaminei D (cresc inactivarea metabolica); diureticele tiazidice favorizeaza hipercalcemia la hipoparatiroidienii tratati cu vitamina D.
Administrarea impreuna cu digitalice determina un risc crescut de aritmii cardiace prin hipercalcemie si poate micsora eficacitatea blocantelor canalelor de calciu.

Mod de administrare: Rahitism si tetanie hipocalcemica: profilactic, 200 000-400 000 U.I. la fiecare 6 luni injectabil, pana la varsta de 5 ani; curativ, 200 000 U.I. injectabil i.m., o data pe saptamana, 2 saptamani; osteoporomalacie: cate 200 000 U.I. injectabil la fiecare 15 zile, timp de 3 luni.

Conditii de pastrare: La adapost de lumina, la temperatura normala (15- 20 grade Celsius). Valabilitate: 2 ani.

Un comentariu:

  1. Din pacate la noi in Romania nu se mai produce vitamina d3 injectabila si suntem nevoiti sa aducem din Italia sau din alte tari atunci cand avem nevoie pentru bebeii nostri.

    RăspundețiȘtergere